понеделник, 13 декември 2010 г.

Нови археологически разкрития в римския Нове край Свищов

svishtov_-_nove_-_02Археологът от Регионалния исторически музей във Велико Търново Павлина Владкова е открила уникални стенописи в резиденция в античния град Нове край Свищов, пише в. „Борба”, цитиран от touristmedia.info. В продължение на 21 дни археологът работи в резиденция, която е извън територията на лагера. Павлина Владкова е проучила помещения, датирани към ІІ-ІІІ и ІV век след Христа. Трапезарията е дълга 12 м и широка 4.5 м, с подово и стенно отопление. Помещението е било разделено на две части, в едната от които Владкова е попаднала на ценните стенописи. Едната стена на помещението е била покрита с цветна мазилка, а другата е изрисувана. Декорацията по нея напомня на съвременен тапет. Цветовете на мазилката са много добре запазени, допълни археологът.

В резиденцията, в която са открити стенописите, са отсядали представители на императорското семейство. Вече е започнала работа върху консервацията на стенописите. Полският археолог Анджей Биерански също продължава проучванията си в Нове. Варшавска експедиция от археолози ще продължи разкопките в Нове и през август 2010 г. Археолозите ще проучват военната болница. В същото време от Националния археологически институт с музей към БАН ще проучват офицерските жилища в Нове.

svishtov_-_nove_-_04

Нове е античен военен лагер, разположено в близост до Свищов. По времето на император Траян в лагера се установява І Италийски легион, който трябва да защитава границите на римската империя от варварите. Около лагера на легиона постепенно се създава и разраства град.

Svishtov-rimliani-2И още нещо любопитно - Павлина Владкова участва като консултант в един от новите документални филми, посветени на римския град Никополис ад Иструм - построен между Търново и Свищов в прослава на Траяновата победа над даките, в който е отделено и значително внимание на римския лагер Нове край Свищов. Филмът "Никополис ад Иструм" e предназначен за излъчване по новата българска Телевизия Туризъм - TVT, и бе сред номинираните ленти на филмовия фестивал за културен туризъм в Търново през 2009 г. Негов автор е Стоян Радулов - редактор и във BGизлет. (Кадър от филма)

Няма коментари:

Публикуване на коментар